Golfkesä on Suomessa lyhyt. Siksi talvi on erinomaista aikaa golftaitojen treenaamiseen. Kesän lähentyessä loppua olkapää- ja alaselkävaivat alkavat usein lisääntyä. Erilaiset kehonhallinta- ja fysiikkatreenit ovat golffarille erittäin tärkeitä, jotta vaivoja on mahdollista lievittää tai ehkäistä.
Rentous on lyönnissä A – O, eli pelkällä voimalla ei golfia pelata. Peruskunnosta on paljon hyötyä. Golfatessahan kävellään helposti 10 kilometriä per pelikierros. Siksi pelikenttien lisäksi golfpelaajan on hyvä suunnata treenaamaan myös pilates-salille. Tiesitkö, että pilatesta voi treenata hyvin myös golfille lajinomaisesti? Yksi tärkeimmistä lyöntiin liittyvistä asioista on keskivartalo. Pilates keskittyy juuri tähän.
Kun ohjaaja tuntee golfin lajiominaisuuksia, harjoittelua on helpompi täsmentää oikeisiin asioihin. Lähes kaikki pilates-tunneilla tehtävät liikkeet sopivat hyvin golffarin oheisharjoitteluun, sillä laji vaatii tarkkaa kehonhallintaa ja keskivartalon pitoa, kokonaisvaltaista lihaskestävyyttä, liikkuvuutta, keskittymistä ja hyvää hengitystekniikkaa.
Pilates-tunnilla ei huhkita alussa painoilla, sillä tarkoitus on oppia hallitsemaan kehoa ilman apuvälineitä. Pienryhmissä ohjaaja ehtii tarkkailla oppilasta ja antamaan mahdollisia lisäohjeita. Pienvälineillä, kuten esimerkiksi kuminauhalla, käsipainoilla ja 4-6 kilon voimatangolla, pilates-treeniin lisätään tehoja.
Peruskunto
Usean pelin pelaaminen vaatii golffarilta hyvää kuntoa ja lihaskestävyyttä, jotka on syytä olla hallussa. Peruslihaskuntoa saat kasvatettua pilates-tunnilla, mutta silti lisäksi on hyvä käydä lenkillä tai vaikka porrastreenissä nostattamassa sykettä. Pilates-harjoittelu ei sitä varsinaisesti tee. Pilates-harjoittelu opettaa kävelyssä tapahtuvaa perustekniikkaa.
Keskivartalo
Yksi golfarin tärkeimmistä vartalon osista on keskivartalo. Keskiasennossa harjoittelu opettaa samanaikaisesti syviä vatsa- ja selkälihaksia. Hyvän ja tukevan lyöntiasennon säilyttäminen läpi liikkeen vaatii puhtia keskivartalosta. Keskivartalon tulisi pysyä paketissa ja lantion omalla paikallaan. Monipuolisilla kiertoliikkeillä saat vääntöä swingiin. Harjoittelu kohdistetaan tasapuolisesti molemmille puolelle kehoa, josta toispuoleinen laji hyötyy.
Tämä kylkilankkuliike yhdistettynä olkapääharjoitteeseen voimatangolla on minun lempparini!
Liikkuvuus
Jotta swingi lähtee hyvin, liikkuvuutta vaaditaan monilta kehon eri osilta: nilkoilta, lonkilta, rintarangalta kuten myös olkapäiltä ja lavoilta. Liikkuvuutta tulee ylläpitää ja lisätä koko rintarangan alueelle.
Lyödessä palloa selkärangan kiertoliikkeen tulisi kohdistua vyötäröstä ylöspäin aina kaularangan alkamiseen asti. Vyötäröstä alaspäin rangassa ei tulisi tapahtua kiertoa. Pilates-tunneilla tehtävät dynaamiset liikkuvuusharjoitteet ovat omiaan tähän tarpeeseen.
Tämä pilatesrullalla tehtävä liike harjoittaa keskivartaloa, mutta samalla se avaa tehokkaasti rintakehää ja olkapäitä. Suosittelen sitä tehtäväksi muutaman kerran viikossa vaikka telkkaria katsoessa.
Jos pilates on lajina sinulle tuttu, hyppää viikkotunneille suoraan mukaan. Mikäli kiinnostuit, tervetuloa seuraavaan starttiin. Katso kurssiaikataulu.
Huolehdithan näistä asioista – Minja
Tutustu pilatesharjoitteluun.