Rentoutuminen voi olla aktiivista tai passiivista ja siihen voi liittyä erilaisia fyysisiä, henkisiä tai emotionaalisia toimintaja. Kerron tässä artikkelissa vinkkejä rentoutumiseen ja mitä eroa on rentoumisella ja rentoutumisen tunteella sekä mitä rentoutumisella yleisesti tarkoitetaan.
Mitä eroa
Rentoutuminen viittaa tilaan, jossa keho ja mieli ovat rauhallisia, levollisia ja vapautuneita jännityksestä tai stressistä.
Rentoutuminen kehossa ei ole samaa kuin rentouden tunne mielessä vaan se edellyttää rentoutumisharjoitusten tekemistä esimerkiksi hengitysharjoitukset. Rentouden tunteen saa aikaiseksi esimerkiksi kirjan lukeminen, soutaminen kauniilla ilmalla järvellä, puutarhatyöt tai musiikin kuunteleminen, vaikka niillä voikin olla rentouttava vaikutus nämä edellämainitut asiat eivät yksistään saa aikaan rentoutumisen muutoksia kehossa.
Vaikka kehon ja mielen rentoutuminen voidaan erottaa toisistaan, niillä on vuorovaikutteinen suhde. Kehon rentoutuminen voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja lievittämään stressiä. Samalla tavoin mielen rentoutuminen voi vaikuttaa kehon tilaan, rentouttaa lihaksia ja vähentää fyysistä jännitystä. Yhdessä ne luovat kokonaisvaltaisen rentoutumistilan, joka edistää hyvinvointia ja palautumista. Saunominen on suomalaisille loistava paikka yhdistää kehon ja mielen rauhoittumista. ☺️
Vaikutuksia
Rentoutumisella on sekä välittömiä että pitkävaikutteisia vaikutuksia. Välitön vaikutus tulee heti, kun ihminen rentoutuu ja kohdistaa ajatukset tiettyyn kohteeseen ja näin verenpaine, sydämen lyöntinopeus, hengitystahti ja hapenkulutus alenevat. Säännöllisten rentoutusharjoitusten tekemisen pitkäaikaisvaikutuksia ovat mm. ahdistuneisuuden, väsymyksen väheneminen sekä parempi selviytyminen stressitilanteista.
Mitä teet, kun tulee paha paikka
Jos jokin alkaa stressata, kiihdyt tai suutut niin toimi näin.
- Stop – pysähdy
- Nopein tapa on rentouttaa kehoa keskittymällä hengitykseen eli hengitä sisään ja ulos.
- Mieti tilannetta ja eri vaihtoehtoja mikä on juuri nyt tärkeää, onko jotain mikä on ihan pakko tehdä nyt tai onko jotain mitä voi jättää kesken ja jatkaa myöhemmin tai siirtää kokonaan toiseen ajankohtaan.
- Tee keholle rentoutusharjoitus esimerkiksi lepohetki ilman häiriötekijöitä. Lepää 5-10 minuttia ilman ympärillä olevia ärsykkeitä ja tee jokin hengitysharjoitus.
- Ota minirentous osaksi rutiinia päivääsi.
- Pidä päiväkirjaa rentoutusharjoituksistasi eli milloin, missä, mikä harjoitus, mikä ongelma. Sitä voit hyödyntää myöhemmin jälkeenpäin.
- Jos edellä mainitut eivät auta, kysy apua esim. hyvinvointivalmentajalta.
Kolme erilaista hengitysharjoitusta
- Kolmivaiheinen hengitys
Hengitykseen liitty kolme eri vaihetta: sisäänhengitys, hengityksen pidättäminen ja uloshengitys. Harjoitus auttaa sinua hengittämään sisään paljon syvemmin sekä laskemaan sydämen sykettä. Joten kun hegität sisään vaikka 2 sekuntia, pidätä hengitystä 4 sekuntia ja hengitä ulos 6 sekuntia. Kun lisäät sekunteja tee jokainen vaihe samassa suhteessa muihin verrattuna. Suositellaan harjoitusta tehtäväksi 10-15 kertaa kerrallaan. - Boxi hengitys
Hengitykseen liittyy neljä eri vaihetta: sisäänhengitys, hengityksen pidättäminen, uloshengitys ja hengityksen pidättäminen. Joten kun hengität sisään vaikka 5 sekuntia, pidätä hengitystä 5 sekuntia, hengitä ulos 5 sekuntia ja pidätä hengitystä 5 sekuntia. Kaikki vaiheet kestävät yhtä pitkään. Sekunttimäärä voi aluksi olla vähäisempi ja taidon kehittyessä pidempi. - Hengityksen laskeminen
Viimeinen hengitys liittyy tarkkaavaisuuteen ja keskittymiseen. Tämä tekniikka saattaa auttaa sinua olemaan enemmän läsnä. Joten ala hengittää sisään ja ulos hitaasti. Laske jokainen hengitys pari sisään ja ulos. Tavoitteenasi on päästä sataan hengityspariin peräkkäin ilman keskeytyksiä.
Tasapaino kehon ja mielen rentouden välillä
On tärkeää löytää tasapaino kehon ja mielen rentoutuksen välillä, jotta voidaan saavuttaa kokonaisvaltainen rentoutumistila. Esimerkiksi rauhalliset fyysiset harjoitukset, kuten pilates tai kävely luonnossa voivat yhdistää sekä kehon että mielen rentoutumisen. Samoin hengitys-harjoitukset tai meditointi voivat auttaa rauhoittamaan sekä kehoa että mieltä. Jokainen henkilö voi kokea rentoutuksen eri tavoin ja on hyödyllistä löytää ne menetelmät ja harjoitukset, jotka sopivat parhaiten omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.
Vaikeus olla paikalla
Jotkut ihmiset tuntevat, etteivät voi olla paikoillaan ja rentoutua – heidän pitää aina tehdä jotain myös kivoja asioita. Jos paikallaan oleminen ahdistaa, kysy itseltäsi miksi? Viihdytkö huonosti oman itsesi kanssa tai oletko tottunut suorittaamaan mahdollismman paljon asioita? Tunnetko itsesi tärkeäksi vai oletko muille hyödyksi? Joillekin ihmisille on tärkeää vain täyttää toisten toiveita ja joidenkin on mahdotonta rentoutua. Se saattaa johtua pahoista muistoista ja kokemuksista joiden ajatteleminen saattaa ahdistaa.
Pilates-tunneilta rentoutta
Pilates-harjoittelu opettaa sinulle yhteyttä kehon ja mielen välillä. Keho tarvitsee ajattelua ja analyysiä tehdäkseen liikkeitä oikein. Keho viestii mielelle miltä tuntuu; kolottaako vai onko hyvä olo?
Pilates-tunnin yksi keskeisimmistä asioista on hengittäminen. Hengitys luo liikkeille rytmiä, aktivoi keskivartaloa ja parantaa keskittymistä. Rentouteen liittyy kyky erottaa lihasten jännittyneisyys – rentous, sekä elastisuus – kireys ja taito tehdä liikkeet tarkoitetulla lihasvoimalla.
Mikäli pilates-kehonhallintalaji ei ole tuttua tule peruskurssille tai startille tutustumaan siihen. Seuraavan pilates-peruskurssin löydät täältä tai katso video pilatesharjoittelusta.
Onneksi voit vaikuttaa omaan elämääsi. Kaikkeenhan ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta jos se on mahdollista niin kannattaa lisätä hyviä tuntemuksia ja kokea rentoutta tuovia asioita enemmän.
Voi hyvin 😃