Siirry suoraan sisältöön

Selkäkipuja

Monella on selkäkipuja. Tutkitusti suomessa eniten työstä poissaoloja tulee epämääräisistä selkäkivuista.

Selkäperäiset kivut  lisääntyvät hurjaa vauhtia, kun olemme siirtyneet toimistotöihin. Nykyään usealla on myös tietokoneet mukana sekä työpiste ja työhetket saattavat sijaita kahviloissa, odotustiloissa ym. paikoissa, missä vietämme aikaa. On tutkittu, että n. 80 prosenttia kärsii jossain vaiheessa selkäkivuista, kuten selän jäykkyyttä aamuisin, hermopinteestä, noidannuolesta tai iskiasvaivasta. Tyypillistä toimistotyössä on pitkät ajat staattista istumista työpisteellä.

Liikunnan on tiedetty auttavan kipuihin, joita passiivinen työ saa aikaan. Useilla urheilijoillakin on selkäkipuja. Sen syynä voi olla yksipuolinen kuormitus, vammat, tekniikan puute ja tietämättömyys omasta kehosta ja sen toiminnasta. Lisäksi olemme sellaista kansaa, joka suorittaa harjoittelua.

Missä vika?

Melkeen kaikki treenaavat salilla tai jumpissa rutistavia vatsalihasharjoitteita, jotka vievät vartaloa kasaan, vaikka vatsalihasten tehtävä on päivä vastoin. Niiden tehtävä on kannatella vartaloa jopa luoda vähän nostetta. Ihmisten mielestä pitää aina rutata. Selkäranka muutenkin painuu helposti kasaan, jo pelkästään painovoiman johdosta. Selkäranka on luonnostaa liikkuva ja taipuisa. Osa ihmisistä kuuluu myös yliliikkuvaan eli hypermobiili tyyppiin. Tämä keho tyyppi  on multisysteeminen perinnöllinen sidekudoksen sairaus, joka vaikuttaa koko kehon luustoon ja lihaksistoon. Kehonhallinta harjoittelu on tälle keho tyypille tärkeää.

Selkärangan kaaret toimivat iskunvaimentimina. Liikutamme selkäämme aikaisempaa keskimäärin vähemmän ja yksipuolisemmin, mikä johtaa selän jäykkyyteen ja epätasaiseen rasittumiseen. Välilevyille kasaantuu painetta usein yksipuolisesti. Seisomme paino toisen jalan päällä tai painopiste on kantapäillä.

Mikä auttaa selkäkipuja?

Monipuolinen liikkuminen ja esimerkiksi pilates rullalla tai selättimellä tehtävät harjoitteet. Selkäkivun alkuvaiheessa voi edistää toipumista  mm. kävelyllä tai saivakävelyllä useita kertoja päivässä pieniä matkoja. Vesijuoksu sopii myös hyvin. Itse suosittelen tietenkin pilatesta.

Pilates harjoittelulla opit hallitsemaan kehoasi. Tulet tietoisemmaksi liikkeistä joita teet. Lisäät suorituskykyäsi kokonaisvaltaisesti niin lihaskestävyydessä kuin myös mentaalisesti. Useat asiakkaat kokevat myös saavansa “pään tyhjäksi” kuormittavasta informaatiosta arjessa. Harjoittelu vahvistaa syviä ja pinnallisia lihaksia tasaisesti. Kehosi oppii synkronoimaan liikkeet toisiinsa, jonka takia harjoittelu näyttää helpolta, mutta tuntuu.

Pääsääntöisesti harjoitteet tehdään aina hyvässä ryhdissä. Hyvässä ryhdissä ollaan niin seisten, selinmakuulla, nelinkontin kuin myös kylkiasennossa. Näin keho oppii parempaa ryhtiä harjoittelun aikana.

Säännölinen harjoittelu on avainasemassa. Lisäksi pilates harjoittelu on kustannus tehokasta. Harjoittelu 40 kertaa vuodessa (voin 1 krt viikossa) maksaa 600€. Vähennät poissa oloja töistä, syöt vähemmän lääkkeitä, mieli ja keho voi paremmin, saat paremmin nukutuksi ja opit käyttämään hengityksen avulla “ilmaista sisäistä hierojaa” ja vartalosi palautuu paremmin. Usein myös lääkärissä tai fysioterapiassa käynnit vähenevät.

Kerron mielelläni lisää – Voi hyvin!

Lue lisää pilates-kurssi tarjonnasta.

Katso pilates-esittely.

Treenaa lyhyt pilates-tunti kanssani.

Avainsanat: